Επίσης, το 1976, χρονιά που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 61ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, το Τμήμα Νέων του Ελληνικού Εσπερατικού Συνδέσμου, σε συνεργασία με την   Παγκόσμια Εσπεραντική Οργάνωση Νέων, διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη (24-31/7ου) στις αίθουσες του πανεπιστημίου της πόλης, το 32ο Διεθνές Εσπεραντικό Συνέδριο Νέων.  Θέμα του συνεδρίου ήταν «Γλώσσα και Κοινωνία» (Lingvo kaj Socio).

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο νεαρός τότε γιατρός Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια των εργασιών, εκλέχθηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Εσπεραντικής Οργάνωσης Νέων για τις επόμενες δύο διετίες. Το 1979, στο αντίστοιχο συνέδριο, στο Αούστερλιτς της Ολλανδίας, του απονεμήθηκε, ισοβίως, ο τίτλος του επίτιμου προέδρου, λόγω των ουσιαστικών και ποιοτικών εργασιών που προσέφερε στην οργάνωση αυτή, τίτλος, ιδιαίτερα τιμητικός για τον ίδιο και τον ελληνικό εσπεραντισμό.

Το συνέδριο νέων στη Θεσσαλονίκη έθεσε υπό την αιγίδα του ο υπουργός Βορείου Ελλάδος, Νικ. Μάρτης, ενώ τη βραδιά της έναρξης ο δήμαρχος της πόλης, Μιχ. Παπαδόπουλος, δεξιώθηκε αντιπροσωπείες εσπεραντιστών από όλες τις χώρες. Σ' αυτό το συνέδριο πήραν μέρος 350 νέοι εσπεραντιστές.

                                            

                           Θεσσαλονίκη. Από τη διεξίωση του δημάρχου της πόλης
                   αντιπροσωπείας των Νέων εσπεραντιστών στο Ηλέκτρα Παλλάς.

                                      

                          Η Διεθνής Εσπεραντική Χορωδίων Νέων, υπό τη διεύθυνση
                        του Έλληνα εσπεραντιστή, μουσικού και δικηγόρου Κ. Ζαχαράκη.

 

 

..........