Ο ιστότοπος αυτός εμφανίστηκε το 2002 από μια εξαμελή ομάδα νεαρών  εσπεραντιστών από διαφορετικές χώρες. Είναι ένας πολύγλωσσος (πλέον των 35 γλωσσών)  διαδικτυακός  τόπος που σκοπεύει στο να βοηθήσει τους χρήστες του Διαδικτύου να πληροφορηθούν γενικά για την Εσπεράντο, αλλά και για να μάθουν τη γλώσσα. Ο  ιστότοπος αυτός προσφέρεται  και  στην Ελληνική, από  τον συνεργάτη του lernu.net, εσπεραντιστή  Γιώργο Δερμάτη.   

Ο ιστότοπος αυτός, για τη συντήρησή του, τη βελτίωσή του και τον εμπλουτισμό του, υποστηρίζεται από μερικές δεκάδες εσπεραντιστές.  Κάθε μήνα  οι  επισκέπτες του είναι περισσότεροι από 120.000, ενώ αυτοί που κάνουν χρήση των υπηρεσιών του φθάνουν τους 70.000 περίπου.

 

Τέσσερις από τους πέντε δημιουργούς του www.lernu.net 

Μέσα από τον ιστότοπο αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δώσει εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος. Οι εξετάσεις   διενεργούνται από 6μελή επιτροπή από την Διεθνή Ένωση των Εσπεραντιστών Δασκάλων,  στην οποία συμμετέχει και ένα μέλος της Ακαδημίας της Εσπεράντο. Τις εξετάσεις διενεργεί η Ακαδημία της Εσπεράντο, η οποία και χορηγεί τα διπλώματα διαφόρων βαθμίδων.

Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: 
http://eo.lernu.net/pri_lernu/informiloj/artikolo.php

                                                                                    Από τη συνάντηση χρηστών του www.lernu.net (2008)                                                              

Το καλοκαίρι του 2008 (9-17/Αυγούστου), διοργανώθηκε για πρώτη φορά, σε συνεργασία των ομάδων του «lernu.net», του «Ε@Ι» και του συλλόγου Σλοβακική Ένωση Εσπεραντιστών Νέων συνάντηση μιας εβδομάδας, των εσπεραντιστών-χρηστών των ισοτόπων αυτών, στην κωμόπολη  Modra-Ηarmónia της Σλοβακίας. 

Σκοπός της διοργάνωσης αυτής ήταν  η γνωριμία μεταξύ των χρηστών, αλλά κυρίως  η συμμετοχή τους στα μαθήματα της γλώσσας και η βελτίωση του επιπέδου των γνώσεών τους. Τα τμήματα αυτά ήταν  τεσσάρων επιπέδων, για αρχάριους μέχρι για πολύ προχωρημένους. Στο τέλος της εβδομάδας διεξήχθησαν εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος, από εξουσιοδοτημένη από τον Παγκόσμιο Εσπεραντικό Σύνδεσμο και τη Διεθνή Ένωση των Εσπεραντιστών Δασκάλων επιτροπή.

Στη διοργάνωση αυτή, που ονομάστηκε «Θερινή Εσπεραντική Εκπαίδευση» (Somera Εsperanto - Studado), έλαβαν μέρος 104 εσπεραντιστές από 22 χώρες. 

.http://ipernity.com/doc/62903/album  και www.youtube.com/watch?v=rUV18REbwnI

Η επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης, οδήγησε τους εμπνευστές και διοργανωτές στην επάναληψή της, τον επόμενο χρόνο (10-18/7/2009), στην ίδια κωμόπολη της Σλοβακίας. Σε αυτή συμμετείχαν 90 εσπεραντιστές από 23 χώρες.

                                        Συνάντηση χρηστών του www.lernu.net (2009)

Το καλοκαίρι του 2010 (2-10/Ιουλίου) διοργανώθηκε η τρίτη όμοια συνάντηση στην πόλη Piešt'any της Σλοβακίας. Σ' αυτή πήραν μέρος 190 ενδιαφερομένοι (οι περισσότεροι νέοι) από την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία (φωτ. κάτω) (www.picasaweb.Google.com/esperanto666)

                                         Συνάντηση χρηστών του www.lernu.net (2010)

 Συνάντηση χρηστών του www.lernu.net (2011)

Το 2011 (30/7ου - 7/8ου) πραγματοποιήθηκε η ετήσια όμοια συνάντηση στη Nitra της Σλοβακίας, στην οποία πήραν μέρος 191 εσπεραντιστές από 28 χώρες (φωτ. δίπλα). Κάτω, η διεθνής ομάδα των εσπεραντιστών δασκάλων.