Με τη γέννηση της Eσπεράντο γεννήθηκαν ταυτοχρόνως και οι εσπεραντικές μουσικές συνθέσεις με σύντομους μουσικούς στίχους. Το εύηχο και η απλότητα της γλώσσας συνετέλεσαν ώστε η Εσπεράντο να είναι κατάλληλη για όλα τα μουσικά στυλ.

Τον πρώτο καιρό οι χορωδίες των συλλόγων ανέλαβαν το βάρος της μουσικής διαπαιδαγώγησης και επίδειξης της γλώσσας. Αργότερα, με την εμφάνιση του βινυλίου και κατόπιν των κασετών και των τωρινών μουσικών cd, η μουσική οικογένεια της Εσπεράντο έκανε πασίγνωστη την παρουσία της.   

Πάμπολλες χορωδίες εσπεραντικών συλλόγων από όλο τον κόσμο, μερικές μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου, λειτουργούν πάντα και εμφανίζονται με αξιώσεις, όχι μόνο σε συνέδρια και συναντήσεις εσπεραντιστών αλλά και στο κοινό της χώρας τους. Παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί η πολύ υψηλού επιπέδου 40μελής μικτή χορωδία του Ελληνικού Εσπεραντικού Συνδέσμου, που λειτούργησε επί σειρά ετών (1981-1985), υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου μαέστρου Χριστόφορου Ιωάννου.

1983. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός. Συναυλία της χορωδίας
  του Ελληνικού Eσπεραντικού Συνδέσμου.

Η χορωδία αυτή διέθετε ένα πλουσιότατο ρεπερτόριο από τα σπουδαία, πασίγνωστα χορωδιακά όπερας, γνωστά, αγαπημένα στο διεθνές κοινό μέρη μιούζικαλ, τραγούδια από τη νοτιοαμερικάνικη, την ευρωπαϊκή και βεβαίως την ελληνική μουσική, τραγούδια δημοτικά, λαϊκά, μοντέρνα, όλα διασκευασμένα για μικτή τετράφωνη χορωδία και πολλά από αυτά μεταφρασμένα στην Εσπεράντο.

Η χορωδία του Ελληνικού Εσπεραντικού Συνδέσμου παρουσιάστηκε σε πολλές συναυλίες που οργάνωσε ο σύλλογος και έλαβε μέρος σε ευρύτερες χορωδιακές παραστάσεις και διαγωνισμούς, όπως το Φεστιβάλ Χορωδιών Κηφισιάς 1982.

Η χορωδία του Ελληνικού Εσπεραντικού Συνδέσμου αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε τόσο, ώστε τιμητικά να προσκαλείται συχνά, να συμμετάσχει σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις σημαντικών πολιτιστικών φορέων, όπως: η πανηγυρική συναυλία της 22/3/1983 του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", για την εθνική επέτειο, εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ακόμα πρωταγωνιστές της Λυρικής Σκηνής, διαλεκτοί μουσικοί και ηθοποιοί της κρατικής σκηνής, και η οποία επαναλήφθηκε στις 23/3/1983 υπό την αιγίδα και με φροντίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών, στη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μεταξύ των άλλων, αξίζει ακόμα να αναφερθεί η, μετά την τιμητική πρόσκληση, αποκλειστική χορωδιακή παρουσία και συμμετοχή της χορωδίας στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε την 3/4/1984 ο Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" για την 50ετηρίδα του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Συνθετών, μουσουργού Αθανασίου Κόκκινου, στην οποία έλαβαν μέρος πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Αποκορύφωμα της επιτυχίας της ορωδίας του Ελληνικού Εσπεραντικού Συνδέσμου απετέλεσε η αποκλειστική συναυλία της, που έγινε στις 23/2/1984, στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".

Στη συναυλία αυτή, που αναγγέλθηκε από τον τύπο (βλέπε εφημερίδα "Τα Νέα", 22/2/1984) παρουσιάστηκαν, σε πρώτη εκτέλεση τα έργα "Γολγοθάς" και "Νυχτωδία", συνθέσεις του μαέστρου της χορωδίας Χριστόφορου Ιωάννου, σε ποίηση του εσπεραντιστή Σπύρου Σαραφιάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί σειρά ετών (10ετία '80) ο Έλληνας εσπεραντιστής, νομικός και μουσικός Κωνσταντίνος Ζαχαράκης διετέλεσε διευθυντής της μεγάλης, μικτής, διεθνούς εσπεραντικής χορωδίας της Παγκόσμιας Εσπεραντικής Οργάνωσης Νέων,  στην οποία συμμετέιχαν 40 εσπεραντιστές από πολλές χώρες και  η οποία παρουσίαζε το πρόγραμμά της στα ετήσια διεθνή εσπεραντικά συνέδρια του Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου.


  1988. Ζάγκρεμπ. 44ο Διεθνές Εσπεραντικό Συνέδριο Νέων.
Ο Έλληνας εσπεραντιστής Κων. Ζαχαράκης διευθύνει τη
διεθνή εσπεραντική χορωδία νέων.

Πολλές εκατοντάδες δίσκοι και κασέτες με πρωτότυπα στην Εσπεράντο τραγούδια κάθε είδους ή με πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο τραγούδια μεταφρασμένα και τραγουδισμένα στην Εσπεράντο, κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα.

 

                 Dolĉamar (Φινλανδία)                                Εsperanto Desperado (Δανία)

 

                       La Perdita Generacio (Σουηδία)       Χορωδία “Λυκείου Λ.Λ.Ζάμενχοφ” (Πολωνία)                        

               

                           Kajto (Ολλανδία)                                             Amindaj (Κούβα)

          

       Kaj Tiel Plu (Ισπανία)    Mary-Jane Gaspard (Mαδαγασκάρη)       Asorti (Λιθουανία)

 

Πολλοί καταξιωμένοι, διάσημοι στον τόπο τους και έξω από αυτόν, τραγουδιστές της όπερας, της δημοτικής φολκλόρ, της διεθνούς και τοπικής τους μοντέρνας μουσικής, τραγούδησαν τα τραγούδια τους στην Εσπεράντο, κυρίως στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στη διάρκεια συνεδρίων ή συναντήσεων που έγιναν στη χώρα τους.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά από τα συγκροτήματα που στις  μέρες μας παίζουν και τραγουδούν στην Εσπεράντο (oι φωτογραφίες είναι από τα σχετικά άλμπουμ.)

 

Συνιστάται αναζήτηση:
στο Διαδύκιο:   www.vinilkosmo.com 
                       www.vinilkosmo-mp3.com
                                      http://www.elerno.cn/e-kantoj/kantolisto.htm