Οι χώρες που φιλοξενούν τα παγκόσμια συνέδρια της Εσπεράντο, συνηθίζεται να τιμούν με το δικό τους τρόπο τις διοργανώσεις αυτές και την ίδια τη διεθνή εσπεραντική κίνηση.

Πέρα από τις διάφορες εκδηλώσεις, την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη και προβολή του γεγονότος, τη σχετική αρθρογραφία στον έντυπο τύπο κ.ά, συχνά, τα εθνικά ταχυδρομεία, εκδίδουν σειρά γραμματοσήμων, με θέμα την εσπεραντική κίνηση, ή  το δημιουργό της γλώσσας,  Λ. Λ. Ζάμενχοφ. Μερικές φορές μάλιστα, την ημέρα της έναρξης του συνεδρίου διατίθεται από τους ταχυδρομικούς οργανισμούς  και ειδική σφραγίδα με την ημερομηνία αυτή.

Το 1987, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την εμφάνιση της Εσπεράντο, μερικές χώρες τίμησαν την επέτειο, με έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων.

Έτσι, μέχρι σήμερα (2010), σύμφωνα με μία ανεπίσημη καταγραφή, έχουν εκδοθεί 86 γραμματόσημα από 25 χώρες. (Βλ. http://dauphin.guy.free.fr)

Το πρώτο γραμματόσημο (με τη λέξη σ' αυτό “Εsperanto”) εκδόθηκε, στη Γερμανία, το 1911, και το τελευταίο, μέχρι σήμερα (2012), στη Φινλανδία, με το λογότυπο του εορτασμού των 125 χρόνων της Εσπεράντο (ESPERANTO, 125, 1887-2012). 

 

                                                    

                                             1911. Γερμανία                              2012. Φινλανδία                                              

                        

 

  

 

   Ελλάς. 1973. Φάκελος με ειδική σφραγίδα των
   Ελληνικών Ταχυδρομείων, με την ευκαιρία της  
   διοργάνωσης στην Αθήνα του επίσημου μετα-
   συνεδρίου της Εσπεράντο.