«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΣΠΕΡΑΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ» (Π.Ε.Ο.Ν.)

(TUTMONDA ESPERANTISTA JUNULARA ORGANIZO) (T.E.J.O.)

H  Παγκόσμια  Εσπεραντική  Οργάνωση  Νέων(Π.E.O.N.) ιδρύθηκε το 1938, από την Ολλανδέζα εσπεραντίστρια Ε.van Veenendaal-Bouwes, στην πόλη Groet της Ολλανδίας.  Το 1956 έγινε το Τμήμα Νέων του Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου.  Εδρεύει στο κτίριο του Π.Ε.Σ. στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και διοικείται από 6μελές διοι κητικό συμβούλιο. Μέλη της είναι νέοι μέχρι 30 ετών.

 Επίσημο όργανό της είναι το περιοδικό "TEJO-Tutmonde" που αποστέλλεται στους νέους εσπεραντιστές-μέλη του  (http://tejo.org)       

         Το Δ.Σ. της  Π.Ε.Ο.Ν. (2010)  

       (1938, φιλμάκι 1ου συνεδρίου, χωρίς ήχο, http://www.ipernity.com/doc/97850/4716426/)

Η Παγκόσμια Εσπεραντική Οργάνωση Νέων, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Εσπεραντικό Σύνδεσμο, εκδίδει επίσης το διμηνιαίο περιοδικό ποικίλης ύλης «Kontakto» το οποίο αποστέλλεται επίσης στους νέους εσπεραντιστές, μέλη της Π.Ε.Ο.Ν.   

Τοπικά τμήματα νέων, δηλαδή τμήματα νέων των εθνικών εσπεραντικών συλλόγων, που συνεργάζονται και αποτελούν μέλη της Π.Ε.Ο.Ν. υπάρχουν σε 45 χώρες (στοιχεία 2010) και συγγεκριμένα στις: 


Η Παγκόσμια Εσπεραντική Οργάνωση Νέων έχει επαφές και με εσπεραντικές ομάδες και κινήσεις, που δεν αποτελεούν όμως τμήματά του, σε πολλές άλλες χώρες, όπως στις: Αλβανία, Μπενίν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Ιρλανδία, Κολομβία, Μεξικό, Μογγολία, Νεπάλ, Νιγηρία, Σλοβενία.

Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου «PasportaServo» (Υπηρεσία Διαβατηρίων ή, πιο ελεύθερα, Υπηρεσία Διακίνησης) διευκολύνει τη διακίνηση των ενδιαφερομένων εσπεραντιστών σε όλο τον κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διανυκτερεύουν δωρεάν σε σπίτια εσπεραντιστών, εφ' όσον κι οι ίδιοι διατίθενται να φιλοξενούν με τον ίδιο τρόπο ξένους, επισκέπτες στη δική τους χώρα.

Πρόκειται για ένα δίκτυο, νέων κυρίως, ανθρώπων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο, που από το 2009 αναρτάται στο διαδίκτυο, και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου εσπεραντιστή, ο οποίος προτίθεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας και, όποτε το επιθυμεί, λαμβάνοντας δωρεάν διανυκτέρευση-φιλοξενία. Στην τελευταία διαδικτυακή έκδοσή του (2010), ο κατάλογος της «PasportaServo» περιλαμβάνει 1.450 διευθύνσεις, σε 91 χώρες του κόσμου.

 (www.pasportaservo.org