Edmond Privat (1889-1962)

Γαλλόφωνος Ελβετός, διδάκτωρ της ιστορίας, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ειρηνιστής, φλογερός αγωνιστής υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ανεξαρτησίας των λαών. Προσωπικός φίλος σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως οι Romain Rolland, P. Nehru και M. Gandhi.

Γεννήθηκε στη Γενεύη το 1889 και πέθανε στη Rolle το 1962. Ήταν φίλος και συμμαθητής τού ιδρυτή τού  Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου Hector Hodler. Έμαθαν μαζί την Εσπεράντο το 1903, στο Γυμνάσιο, και τον ίδιο χρόνο εξέδωσαν το περιοδικό «Juna Esperantisto» (Nεαρός Εσπεραντιστής).        

Το 1905, ο 16χρονος τότε Privat, περπατώντας 600 χιλιόμετρα, από  τη Γενεύη μέχρι τη   Boulogne-sur-Mer (Γαλλία), έλαβε μέρος (μαζί με το φίλο του H. Hodler) στο 1ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, μίλησε και εντυπωσίασε με την ευγλωττία του.

Μετά το Γυμνάσιο, έκανε σπουδές στο Κέμπριτζ, στη Σορβόνη και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ενώ  στο Πανεπιστήμιο Παρισίων σπούδασε γλωσσολογία και ιστορία. Έζησε στη Neuchâtel (Ελβετία), όπου  δίδαξε στο εκεί πανεπιστήμιο. Αξιόλογα είναι τα βιβλία του (στη Γαλλική) για την ιστορία και την ψυχολογία των λαών.   
                                                                                                             Ο Ε.Privat το 1906                                                                                                    


Προήδρευσε σε διεθνείς επιτροπές και συνδιασκέψεις για την ελευθερία των υποδούλων λαών, αρθρογράφησε, μέσα από πολλά έντυπα, κυρίως από το σοσιαλιστικό περιοδικό “La Sentinelo”, υπερασπιζόμενος τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας. Εξ αιτίας αυτού, την εποχή εκείνη (1ος παγκόσμιος πόλεμος) συνδέθηκε, με προσωπική φιλία με το μεγάλο Γάλλο συγγραφέα και Νομπελίστα, Romain Rolland. Αργότερα, κατά την περίοδο 1944-1949, ήταν ο συντάκτης της ελβετικής εφημερίδας “L' Essor”.

Κατά τα έτη 1923-1926 ήταν επίτιμος σύμβουλος και αντιπρόεδρος της επιτροπής του Ιράν στην, τότε, Κοινωνία των εθνών.

Τέλος, υπήρξε ο πρωτεργάτης της λαϊκής επιμόρφωσης και του συνεταιριστικού συστήματος στην Ελβετία.

Το 1907 και 1908 ταξίδεψε στις Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία και το 1911 στη Ρωσία και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δίνοντας διαλέξεις για την Εσπεράντο.

Διετέλεσε:

  • από το 1912, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου,
  • από 1920 μέχρι το 1934, αρχισυντάκτης του περιοδικού “Esperanto”,
  • από 1921 μέχρι το 1928,  πρόεδρος του Ελβετικού Εσπερατικού Συνδέσμου,
  • από 1924 μέχρι το 1928, πρόεδρος του Παγκόσμιου Εσπεραντικού  Συνδέσμου.

 Παρουσίασε την Εσπεράντο στην Κοινωνία των Εθνών, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας και στην Παγκόσμια Ένωση Τηλεγραφίας, ως τη μοναδική λύση στην παγκόσμια επικοινωνία.                                                   
                                                                                                     1913. Ο Ε.Privat
                                                                                                  σε σκίτσο της εποχής.


Έγραψε στην Εσπεράντο φιλολογικές μελέτες, διδακτικά βιβλία, διηγήματα, λυρικά έργα, ποιήματα  κ.ά, καθώς  και βιβλία για την εσπεραντική κίνηση. Με τα έργα του δε «Ιστορία της γλώσσας Εσπεράντο» και «Ζωή του Ζάμενχοφ», καθιερώθηκε ως ο βιογράφος του Ζάμενχοφ  και  ως  ένας από πιο έγκυρους ιστορικούς της Εσπεράντο.

Ο Privat ήταν ένας ιδανικός διοργανωτής εκδηλώσεων.

Διοργάνωσε πάμπολλες διεθνείς συνδιασκέψεις, όπως για:

  • τη διδασκαλία της Eσπεράντο στα σχολεία, στη Γενεύη (1922),
  • το εμπόριο κα τον τουρισμό, στη Βενετία (1923),
  • τη διεθνή ραδιοφωνία, στη Γένοβα (1924)
  • το εμπόριο και τη βιομηχανία, στο Παρίσι (1925),
  • την ειρήνη μέσω της εκπαίδευσης, στην Πράγα (1927),

      όπου η Εσπεράντο ήταν η μόνη επίσημη γλώσσα διερμήνευσης.

Από την αρχή της δεκαετίας του '30 ο Privat αφιερώθηκε στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Συνδέθηκε προσωπικά, με βαθιά φιλία, με τον M. Gandhi. Διογάνωσε την υποδοχή του στην Ελβετία και πραγματοποίησε αλλεπάλληλα ταξίδια στην Αγγλία και στην Ινδία αγωνιζόμενος σθεναρά για την υπόθεση αυτή. Ήταν αυτός, που με τη γυναίκα του, Yvone, συνόδεψαν τον Gandhi, το 1931, στο ταξίδι της επιστροφής του από το Λονδίνο στην Ινδία (φωτ. κάτω).

Για την όλη  προσφορά τού Ε. Privat στην Εσπεράντο, ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος του απένειμε το 1951, τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του, τίτλο που έχει απονεμηθεί μόνο στον ίδιο το δημιουργό της Εσπεράντο, Λ. Λ. Ζάμενχοφ και σε άλλους πέντε προέδρους του Συνδέσμου.

Η βιβλιοθήκη και ολόκληρο το προσωπικό αρχείο του Privat διασώθηκαν και φυλάσσονται στη δημοτική βιβλιοθήκη της ελβετικής πόλης La Chaux-de- Fonds, σε ξεχωριστό χώρο που φέρει το όνομά του.

 

 

 

1931. O E.Privat με τη γυναίκα του, Υvone, πάνω στο πλοίο, συνοδεύοντας τον Μ. Gandhi στο ταξίδι της επιστροφής του στην Ινδία.