Το 1987, ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τους εσπεραντιστές όλου του κόσμου. Ήταν η χρονιά που συμπληρώθηκαν τα πρώτα 100 χρόνια της Εσπεράντο. Σε όλο τον κόσμο διοργανώθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, Τηλεόραση και Τύπος, αναφέρθηκαν με εκτενέστατα άρθρα στο γεγονός αυτό. Το παγκοσμίου φήμης και κυκλοφορρίας περιοδικό ΤΙΜΕ, αφιέρωσε ολοσέλιδο άρθρο του, με τίτλο «The Hope of Esperanto», στην επέτειο αυτή. Δίπλα, το λογότυπο του Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνδέσμου για τον εορτασμό αυτό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού αυτού, η Εσπεράντο ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 1987 (βλ.«Διεθνής Αναγνώριση»).

Η UNESCO, το 1985, στη Γενική Συνέλευσή της, εξέδωσε ψήφισμα για τον μετά από δύο χρόνια ιωβηλαίο εορτασμό της Εσπεράντο (βλ. «Διεθνής Αναγνώριση»).

Συμμετέχοντας στον εορασμό αυτό ο Ελληνικός Εσπεραντικός Σύνδεσμος, διοργάνωσε εκδήλωση στο εντευκτήριό του (Αγίου Μελετίου, 54), με κύριο ομιλητή τον πρόεδρό του, Κώστα Κυριάκο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε απαγγελίες ποιημάτων και έκθεση πλούσιου εσπεραντικoύ υλικού (βιβλία, φωτογραφίες, διαφημιστικά τουριστικά έντυπα, γραμματόσημα κ.ά.).

Στην εκδήλωση εκείνη παρέστη, ως επίσημος προσκεκλημένος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού, συγγραφέας Νικόλαος Ζωρογιαννίδης. Τα κρατικά κανάλια κάλυψαν, με στιγμιότυπα, την εκδήλωση, ενώ παραχωρήθηκαν σ' αυτά συνεντεύξεις εσπεραντιστών. Ο ημερήσιος Τύπος αναφέρθηκε στην εκδήλωση  και γενικότερα στον εορτασμό των 100 χρόνων της Εσπεράντο.  

Επίσης, τη χρονιά αυτή (1987), ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του συλλόγου, Σπύρος Σαραφιάν, παρουσίασε ένα σύγχρονο βιβλίο εκμάθησης της γλώσσας, με τίτλο «Η ΔIΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ, ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ-ΑΥΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ» (630 σελ.),  με χαιρετισμό, για την έκδοσή του, της υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Κύριος ομιλητής. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κώστας Κυριάκος. 

 

Μέρος του ακροατηρίου

    

Ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠ. ΠΟ. Νικ. Ζωρογιαννίδης, εγκαινιάζοντας της Έκθεση.

Ο υπεύθυνος εκπαίδευσης, Σπύρος Σαραφιάν, ενημερώνει
τους  προσκεκλημένους για την Έκθεση.

                           

      Εκθεσιακό υλικό (μέρος)

                                                                Διδακτικά βιβλία

  

        Τουριστικά έντυπα

       

Γραμματόσημα

   

Φωτογραφίες