ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
(Υπουργός Πολιτισμού, 1987, 1920-1994)
«Η Εσπεράντο ως όργανο συνεννόησης μεταξύ αλλοεθνών προάγει την παγκόσμια επικοινωνία, συναδέλφωση και ειρήνη».
(1987. Από το χαιρετισμό της έκδοσης του βιβλίου “Η Διεθνής Γλώσσα Eσπεράντο, Μέθοδος Διδασκαλίας - Αυτοδιδασκαλίας” του Σπύρου Σαραφιάν)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
(
Υπουργός ,1976, 1930-)
«Η Ελλάς, μαζί με άλλες ειρηνικές χώρες, πιστεύει ότι αποτελεί σπουδαία προσπάθεια για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών το να αφιερωθεί κανείς σε μια κοινή γλώσσα που εκμηδενίζει τον ανταγωνισμό και οδηγεί στην υλοποίηση αυτής της διαρκούς ειρήνης, που την  αναζητά όλος ο κόσμος».
(Από την ομιλία του στο ξενοδοχείο HILTON, την 1/8/1976, κατά τη επίσημη έναρξη του 61ου Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνεδρίου στην Αθήνα)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΗΣ
(Υπουργός, 1976, 1915-)
«Η Εσπεράντο, το πιο επιτυχημένο όργανο για τις σχέσεις και την αλληλοκατανόηση των λαών, πιστεύω ότι βοηθά σπουδαία στη στερέωση της ειρήνης, στην αγάπη και στη φιλία της αθρωπότητας».
(Από το χαιρετισμό του προς το 32ο Διεθνές Εσπεραντικό Συνέδριο Νέων, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του, το 1976)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
(Δήμαρχος Αθηναίων, 1976, 1913-1983)
«Το συνέδριό σας, το Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, που ενώνει όλους εκείνους που αγωνίζονται και μάχονται για τη διάδοση και αποδοχή της Εσπεράντο, ως γλώσσα της διεθνούς αμοιβαίας κατανόησης και επικοινωνίας, αναμφίβολα συνεισφέρει στην αλληλοκατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών όλου του κόσμου, καθώς και στη διεύρυνση της αγάπης και της φιλίας μεταξύ τους για την ειρήνη πάνω στη γη».
(Από το χαιαρετισμό του, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στην Αθήνα, το 1976, του 61ου Παγκόσμιου Εσπεραντικού Συνεδρίου)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΗΣ
(Δήμαρχος Αθηναίων, 1984, 1928-)
«Με λέξεις σκεπτόμαστε. Με λέξεις εκφραζόμαστε. Και οι πιο πλούσιοι διαλογισμοί προϋποθέτουν πιο πλούσια γλώσσα. Επομένως, μια κοινή γλώσσα, που υπάρχει παράλληλα με τις εθνικές μας γλώσσες, θα ήταν αναμφίβολα πάρα πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να δυναμώσει τα θεμέλια της κάθε τοπικής και διεθνούς συνεργασίας. Μια τέτοια γλώσσα θα πολλαπλασίαζε τους τομείς δραστηριότητας των λαών μας, θα άνοιγε καινούργιο κεφάλαιο στην ανταλλαγή των πληροφοριών και των πολιτιστικών επαφών, θσ ενίσχυε την αλληλογνωριμία και την παραδοσιακή φιλία των βαλκανικών χωρών. Μου δίνει χαρά το γεγονός, ότι το 2ο Συνέδριό σας γίνεται στην πόλη μας, που φέτος γιορτάζει τα 150 χρόνια από την ανακήρυξή της σε πρωτεύσουσα του νεοελληνικού κράτους».
(Από την ομιλία του, προς του συνέδρους του 2ου Βαλακανικού Εσπεραντικού Συνεδρίου, που έγινε υπό την αιγίδα του, το 1984, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου)

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
(Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, 1976)
«Ως Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης γεμάτος χαρά χαιρετίζω την απόφαση για τη διοργά-νωση του 32ου Διεθνούς Εσπεραντικού Συνεδρίου Νέων στη φοιτητική εστία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, από τις 24 μέχρι τις 31 Ιουλίου 1976. Ανυπόμονα αναμένω να σφίξω θερμά το χέρι κάθε συνέδρου, να τους καλοσωρίσω όλους στην πόλη του Αγίου Δημητρίου και να ευχηθώ πλήρη επιτυχία στην εργασία τους».
(Χαιρετισμός με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της διογάνωσης του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, το 1976)

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
(Καθηγητής, φιλόλογος, θεατρολόγος, δημοσιογράφος, 1937-)
«Η τεχνητή αυτή γλώσσα (Εσπεράντο) είνα καρπός μιας ολόκληρης ιδεολογίας, που έχει ως άξονα την ενότητα λαών, ηθών και ιδεών και μέθοδο μια κοινή γλώσσα, απλή, ευσύνοπτη, ευμέθοδη και εύκολη».
(Από το άρθρο του “Ένα αταξίδευτο θέατρο”, στην εφημερίδα “Το Βήμα” της 17ης/4/ 1988)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Ν. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
(Καθηγητής Ε.Μ.Π., συγγραφέας, 1941 - )
Προτείνει την Εσπεράντο ως το μόνο ή έστω παρόμοιο γλωσσικό μέσον επικοινωνίας όλων των λαών της γης στην Πολιτεία της Φιλοκοσμίας  που οραματίζεται και θαυμάσια περιγράφει στο έργο του «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ: Το “ευφυές σχέδιο” του ανθρώπου» (εκδ. 2011).