ABDU' L BAHÁ
(Γιος του ιδρυτή του Μπαχαϊσμού, Baha' u' llax, 1844-1921)
«Ας δοξάζουμε το Θεό, για το ότι ο Δρ. Ζάμενχοφ επινόησε αυτή τη γλώσσα. Έχει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να γίνει το διεθνές μέσο αλληλοκατανόησης. Πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και να χρωστάμε ευγνωμοσύνη σ' αυτό τον άνθρωπο για την ευγενική του προσπάθεια».

Πάπας GIOVANNI PAOLO II (1920-2005)
Για πρώτη φορά στην ιστορία Πάπας απηύθυνε χαιρετισμό στην Εσπεράντο.
«Απευθύνω και στην Εσπεράντο καλωσόρισμα για τους νεαρούς προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο, αυτή τη μέρα της παγκόσμιας αδελφοσύνης που μας βρίσκει ενωμένους σαν παιδιά ενός και του αυτού πατέρα, στο όνομα του Χριστού...» (15/8/1991)
Έκτοτε, κάθε Πάσχα, ο εκάστοτε Πάπας λέει το «Χριστός Ανέστη», εκτός των άλλων γλωσσών και στην Εσπεράντο.

ROBERT BADEN – POWELL of Gilwell
(
Άγγλος λόρδος, στρατηγός, ιδρυτής του προσκοπισμού, 1857-1941)
«Μάθετε την Εσπεράντο. Δεν είναι δύσκολη, χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες. Θα μπορέσετε μ' αυτήν να βρείτε διέξοδο στο εξωτερικό».

EMMERICH KÁLMÁN
(Ούγγρος συνθέτης, 1882-1953)
«Δεν κατέχω τη γλώσσα (Εσπεράντο), αλλά, σύμφωνα με όσα είδα και άκουσα μέχρι τώρα, βρίσκω ότι είναι πολύ μελωδική και εύηχη, προφανώς επειδή επιλέχθηκαν από κάθε γλώσσα οι πιο όμορφες λέξεις. Από κάθε άποψη η ιδέα είναι σπουδαία και μεγαλειώδης και μένει το ερώτημα “άραγε θα βρεθούν αρκετοί ιδεαλιστές να υποστηρίξουν αυτή τη μεγάλη προσέγγιση της ανθρωπότητας;”, γιατί πιστεύω, ότι οι πιο μεγάλες διαφορές δημιουργούνται από το γεγονός ότι ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο».

ALFRED HERMAN FRIED
(Αυστριακός, ειρηνιστής, Νόμπελ Ειρήνης 1911, εσπεραντιστής, 1864-1921)
«Κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχω την ακλόνητη πεποίθηση ότι με τη γλώσσα Εσπεράντο το πρόβλημα της διεθνούς βοηθητικής γλώσσας είναι εντελώς λυμένο. Η Εσπεράντο είναι σήμερα όχι μόνο η πιο συνετή διεθνής βοηθητική γλώσσα, αλλά επιπλέον η πιο διαδεδομένη. Επομένως το παγκόσμιο γλωσσικό κίνημα ας συσπειρωθεί γύρω απ' αυτό το μοναδικό στόχο που είναι η γενική αποδοχή της Εσπεράντο. Γι' αυτό θα έπρεπε να είναι χρέος τιμής όλων των διανοουμένων να βοηθήσουν να φθάσει η διεθνής βοηθητική γλώσσα του Δρα Ζάμενχοφ στη νίκη».
Συμμετέχοντας το 1907 στη Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης στη Χάγη, έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο που γινόταν την ίδια εποχή στο Cambridge: «Από τη μη ειρηνική (ταραχώδη) συνδιάσκεψη της Χάγης εγκάρδιους χαιρετισμούς στην αληθινά ειρηνική συνδιάσκεψη του Cambridge»

ALFONS XIII
(Βασιλιάς της Ισπανίας, 1886-1941)
«Μπορείτε να με αντιμετωπίζετε όχι μόνο ως φίλο της Εσπεράντο, αλλά ως εσπεραντιστή».
(Από το χαιρετηστήριο μήνυμά του στο 5ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, Βαρκελώνη, 1909)

MAHENDRA BRI BIRKRAM SHAH DEVA
(Βασιλιάς του Νεπάλ, 1920-1972)
«Αν τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώριζαν την Εσπεράντο και τη χρησιμοποιούσαν στις εκδόσεις τους, τότε και το Νεπάλ θα ενίσχυε την ιδέα και θα προσπαθούσε να εισάγει αυτό το αποτελεσματικό μέσον της διεθνούς αλληλοκατανόησης».

HENRI LAFONTAINE
(Βέλγος γερουσιαστής, πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, Νόμπελ Ειρήνης 1913, 1854-1943)
«Έχω τη γνώμη ότι η λύση που δίνει η Εσπεράντο είναι κομψή και πρακτική. Πλεονέκτημα αυτής της γλώσσας είναι η απλότητά της και η κανονικότητά της. Η γλώσσα καθημερινά αποκτά περισσότερους οπαδούς μεταξύ των πιο διαφορετικών λαών. Με τη χρήση της, η Εσπεράντο αποδεικνύει τη βιώσιμότητά της».

EDGARD ALGERNON ROBERT CECIL
(Λόρδος, Βρετανός βουλευτής, Νόμπελ Ειρήνης 1937, 1864-1958)
«Συμπαθώ την Εσπεράντο και πιστεύω ότι η διεθνής γλώσσα δεν είναι αναγκαία μόνο για τους διανοούμενους, αλλά πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους λαούς. Συμβουλεύω τους εσπεραντιστές να συνεχίσουν με ενθουσιασμό την ευγενική τους δράση».

KOFI A. ANNAN
(Γενικός Γραμματέας Ο.Η.Ε., 1938-)
«Είμαι ευγνώμων στον Παγκόσμιο Εσπεραντικό Σύνδεσμο για τη διαρκή εργασία του στην προώθηση της γλώσσας ως μέσου συνένωσης των ανθρώπων και για την επιθυμία του να εορτάσει επίσημα την 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
(Από το μήνυμά του προς το 82ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, 1997 Αδελαϊδα, Αυστραλία).

AMADOU MAHTAR M' BOW
(Γενικός Διευθυντής της UNESCO, 1921-)
«Αυτό είναι το πρώτο διεθνές συνέδριο, στο οποίο έζησα το γεγονός, ότι η γλώσσα  ενώνει και δε διαιρεί τους ανθρώπους. Αν όλοι οι άνθρωποι μπορούσαν να επικοινωνήσουν όπως εσείς, οι εσπεραντιστές, δε θαυπήρχαν οι σημερινές εντάσεις στον κόσμο....»
(Από την ομιλία του το 1977, όταν παρευρέθηκε και μίλησε στο 62ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, που έγινε στο Ρέκιαβικ της Ισλανδίας).
--------------
«H Εσπεράντο απέδειξε την αξία της, ως το καλύτερο ενδιάμεσο όργανο για την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, και σημαντικά συνεισφέρει στην ειρήνη. Η UNESCO είναι έτοιμη να την ενισχύσει, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, και απαναλαμβάνει την υποστήριξή της στους σκοπούς που ενέ-πνευσαν τον Δρα Ζάμενχοφ να δημιουργήσει την Εσπεράντο και οι οποίοι είναι παράλληλοι με το ιδρυτικό πνεύμα της UNESCO».
(Από το μήνυμά του προς το 72ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, 1987, Βαρσοβία, Πολωνίας)

FEDERICO MAYOR
(Γενικός Διευθυντής της UNESCO, 1934-)
«Η UNESCO θεωρεί την εσπεραντική κίνηση σπουδαίο παράγοντα στην αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνών και στη διεθνή συνεργασία και ειρήνη. Ο σημερινός κόσμος μας χρειάζεται ενίσχυση των μέσων επικοινωνίας, χρειάζεται κοινή γλώσσα, σε πραγματική και μεταφορική έννοια».
(Από το μήνυμά του προς το 73ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, 1988, Ρότερνταμ Ολλανδίας)
----------------
«Ο Παγκόσμιος Εσπεραντικός Σύνδεσμος και η UNESCO μοιράζονται πολλούς κοινούς σκοπούς και ιδεώδη. Και οι δύο, με τους δικούς μας διαφορετικούς τρόπους, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός κόσμου, όπου ο καθένας θα εκτιμά όλους τους πολιτισμούς και θα ενυαρρύνει την εξέλιξή τους».
(Από το μήνυμά του προς το 76ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, 1991, Μπέργκεν, Νορβηγία).

RALPH LINDSAY HARRY, A.C., C.B.E
(Διπλωμάτης, πρέσβης της Αυτραλίας στα Ηνωμένα΄Εθνη, εσπεραντιστής, 1917-2002)
«Η Εσπεράντο δεν χρησιμεύει μόνο στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των απλών ανθρώπων. Με την Εσπεράντο έχουμε πρόσβαση στη λογοτεχνία των άλλων χωρών και μπορούμε να μιλάμε άμεσα και χωρίς προβλήματα σε φίλους από άλλες χώρες».

REINHARD SELTEN
(Γερμανός, καθηγητής Οικονομικών, Νόμπελ Οικονομίας 1994, "Η θεωρία του παιχνιδιού" μαζί με τους  J.  Harsanyi και J.Nash, εσπεραντιστής, 1930-)
«Εγώ και η γυναίκα μου ανήκουμε στην εσπεραντική κίνηση, στην οποία και γνωριστήκαμε.  Η διεθνής γλώσσα Εσπεράντο έχει ακόμα μια σημαντική επιρροή στη ζωή μας».
(Από την αυτοβιογραφία του στο Διαδίκτυο)

GEORGE SOROS
(Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής, 1930- )
«Η Εσπεράντο είναι μια πολύ χρήσιμη γλώσσα».

ALBERΤO JUANTORENA
(Κουβανός παγκόσμιας φήμης αθλητής. Ολυμπιονίκης. Υπουργός Αθλητισμού της Κούβας, 1950-)
Θερμός υποστηρικτής της Εσπεράντο. Μέλος της “Τιμητικής Επιτροπής” που έθεσε υπό την αιγίδα της το 75ο  Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, το 1990 στην Αβάνα.

EDISON ARANTES DO NASCIMENTO – PELE
(Βραζιλιάνος, “βασιλιάς” του ποδοσφαίρου, 1940-)
«Η Εσπεράντο θα είναι πολύ χρήσιμη για τους αθλητές γενικά, στο να πλησιάσει ο ένας τον άλλο, και θα διευκολύνει τις φιλικές και αθλητικές σχέσεις τους».

ENRICO MACIAS
(Γάλλος τραγουδιστής, 1938-)
«Μου αρέσει η γλώσσα σας, γιατί ενώνει τους καλοπροάιρετους ανθρώπους».