LENIN
(Ρώσος, θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής΄Ενωσης, 1870-1924)
«Κανένα προνόμοιο για οποιοδήποτε λαό και οποιαδήποτε γλώσσα. Δεν είναι μαρξιστής, ούτε καν δημοκράτης εκείνος που δεν αναγνωρίζει και δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα  ισότητας εθνών και γλωσσών».

MAO ZEDONG
(Κινέζος ηγέτης, αναμορφωτής της νέας Κίνας, 1893-1976)
«Αν κάποιος εκλαμβάνει την Εσπεράντο ως μέσο που εισάγει ιδέα πραματικά διεθνιστική και ιδέα πραγματικά επαναστατική, τότε η Εσπεράντο μπορεί και πρέπει να μαθαίνεται». (1939)

FIDEL CASTRO
(Πρόεδρος της Κούβας, 1926-)
«Καμμία ηρωϊκή πράξη δεν είναι πιο μεγάλη απ' αυτή που ο Ζάμενχοφ επιχείρησε». (1990)

JIMMY CARTER
(Πρόερος των Η.Π.Α., Νόμπελ Ειρήνης 2002, 1924-)
«Η καλύτερη δυνατή επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα και έθνη είναι μία από τις κύριες μεθόδους για να εδραιωθεί μια πιο μεγάλη διεθνής αλληλοκατανόηση και καλή θέληση. Επαινώ τις προσπάθειές σας για συνεισφορά σ' αυτό το σκοπό και σας εύχομαι πολύ αποδοτικές και πλήρους επιτυχίας εργασίες».
(Από το χαιρετιστήριο μήνυμα, στις 22/7/1977, για την έρναρξη των εργασιών του 25ου Συνεδρίου της Εσπεραντικής Ένωσης Β. Αμερικής, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Georgetwon της Ουάσινγκτον).

FRANÇOIS MITTERRAND
(Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, 1916-1996)
«Καθετί που βοηθά στην προσέγγιση των λαών και επιτρέπει την καλύτερη διεθνή αλ-ληλοκατανόηση, μπορεί να έχει μόνο την πλήρη υποστήριξή μου. Αυτό εξηγεί με πόση συμπάθεια οι φίλοι μου και εγώ προσωπικά από καιρό παρακολουθούμε τη δραστηριότητά σας για την εσπεραντική κίνησή σας».

VALLERY GISCARD D' ESTAING
(Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, 1926-)
«Επειδή με ενδιαφέρει κάθετι που συμβάλλει στη διευκόλυνση των διεθνών σχέσεων, επιθυμώ να επιβεβαιώσω σ' εσάς αυτό που οφείλω να κάνω. Δηλαδή να διαβεβαιώσω -αν και εγώ ο ίδιος χρησιμοποιώ τρεις ξένες γλώσσες- ότι προσφέρω στους εσπεραντιστές όλη τη συμπάθεια και υποστήριξή μου σε όλες τους τις δραστηριότητες».

CARL RICHARD VON WEIZSÄCKER
(Πρόεδρος της Γερμανίας, 1912-2007)
«Η ιδέα της έχει αποδειχθεί δύναμη ζωής. Όσο περισσότερα τέτοια θετικά στοιχεία υπάρχουν, τόσο περισσότερο γίνεται πραγματικότητα η ελπίδα, ότι κάποτε τα τείχη της ασυνεννοησίας θα γκρεμιστούν.... Η πληθώρα των πολιτισμών και η μία γλώσσα δεν αποτελούν οπωσδήποτε αντίθεση».
(Από τον χαιρετισμό του, το 1987, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Εσπεράντο).

VILLY BRANDT
(Καγκελάριος της Ο.Δ. Γερμανίας, Nόμπελ Ειρήνης 1971, 1913-1992)
«Η γλωσσική διαφοροποίηση είναι ένα από τα πιο σοβαρά εμπόδια στο δρόμο της διε-θνούς φιλίας και κατανόησης. Η διεθνής γλώσσα Εσπεράντο ήδη από καιρό με επιτυχία προσπαθεί να απομακρύνει αυτό το εμπόδιο. Οι επιτυχίες της Εσπεράντο έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO. Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να επιμείνουν αποφασιστικά να συνεχιστεί το έργο που άρχισε ο Δρ. Ζάμενχοφ».

JOSIP PROZ -TITO
(Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Στρατάρχης, εσπεραντιστής, 1892-1980)
«Μελέτησα την Εσπεράντο στη φυλακή, για μικρό χρονικό διάστημα. Η εκμάθησή της ήταν εύκολη. Πρέπει να πω, ότι η Εσπεράντο έχει απίστευτα πολλούς πολέμιους και ότι ορισμένοι τη θεωρούν νεκρή γλώσσα. Αλλά, επειδή η Εσπεράντο εξελίσσεται, έχω τη γνώμη ότι έχει μέλλον. Η Εσπεράντο έχει αληθινά παγκόσμιο χαρακτήρα. Η ιδέα της Εσπεράντο φυσικά θα έχει πάντα εχθρούς μεταξύ των αντιδραστικών, ιδιαίτερα μεταξύ των ακραίων αντιδραστικών».

FRANZ JONAS
(Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, εσπεραντιστής, 1899-1974)
«Ελπίζω, ότι η εσπεραντιή κίνηση είναι τόσο ισχυρή, ώστε να προσελκύσει σ' όλες τις χώρες πολλά νέα σε ηλικία άτομα, τα οποία όχι μόνο θα είναι ιδεαλιστές και ενθουσιώδεις με τη μεγάλη ιδέα της διεθνούς αλληλοκατανόησης, αλλά επίσης τόσο δραστήριοι στη πράξη, ώστε να κερδίσουν με την πρακτική εφαρμογή της Εσπεράντο πολλούς φίλους, οι οποίοι αργότερα θα συνεισφέρουν στην πιο πλατιά ευδοκίμηση της Εσπεράντο».

LUIGI EINAUDI
(Πρόεδρος της Ιταλικής Δημκρατίας, 1874-1961)
«Επιθυμώ ταυτόχρονα με το χαιρετιστήριο μήνυμά μου, να δεχθείτε την οφειλόμενη απόλυτη εκτίμησή μου σε όλους συνεισφέρεουν στο μεγαλόπνοο έργο για την προσέγγιση των λαών».
(Τηλεγράφημα προς το 24ο Ιταλικό Εσπεραντικό Συνέδριο, 1952)

JÁNOS KÁDÁR
(Ηγέτης της Ουγγαρίας)
«Η ανθρωπιστική κίνησή σας συνεισέφερε σ' αυτό, στο ότι η ελπίδα, που περιέχεται στο όνομα της γλώσσας σας, μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αναφορικά με το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας και τις ειρηνικές διακρατικές επαφές.....»
(Από το μήνυμά του προς τον Ουγγρικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της Εσπεράντο).

KRISTJÁN ELDJÁRN
(Πρόεδρος της Ισλανδικής Δημοκρατίας,1916-1982)
«Η πραγματοποίηση πολυεθνικών συνδιασκέψεων εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό, με έμφαση, ισχύει για τα συνέδρια των εσπεραντιστών, που με τη διεθνή τους γλώσσα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της φιλίας, της κατανόησης και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών όλου του κόσμου. Είναι πράγατι ευγενής ο στόχος».
(Από το χαιρετισμό του προς το 62 Παγκόσμιο εσπεραντικό Συνέδριο που έγινε στο Ρέκιαβικ, το 1977, υπό την αγίδα του).

HANS HÜRLIMANN
(Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Ελβετίας, 1918-1994)
«Η εσπεραντική κίνησή σας απέκτησε μεγάλη αξία στο θέμα που αφορά την καλύτερη κατανόηση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών γλωσσών και πολιτιστικών παραδόσεων. Συμβάλλει στην ανάπτυξη και σύσφιξη των προσωπικών σχέσεων σε παγκόσμια κλίμακα».
(Από το χαιρετισμό του προς το 64ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο που έγινε στη Λουκέρνη, το 1979, υπό την αιγίδα του).

LEON BLUM
(Πρωθυπουργός της Γαλλίας, 1872-1950)
«Θα επιθυμούσα να διδάσκεται η Εσπεράντο σε όλες τις πόλεις και σε όλα τα χωριά, πράγμα που θα αποτελούσε παράγοντα αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών και το καλύτερο μέσον για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης».

OLAF PALME
(Πρωθυπουργός της Σουηδίας, 1927-1986)
«Νομίζω ότι η εσπεραντική κίνηση έθεσε ένα μέρος από τα θεμέλια του διεθνούς ενδιαφέροντος που σήμερα απασχολεί την εργατική τάξη. Γι' αυτό είναι πέρα για πέρα φανερό ότι η Εσπεράντο θα έχει στο μέλλον ένα σοβαρό καθήκον στην επίσπευση της παγκόσμιας συνεννόησης και συνεργασίας».

WILLEM DRESS
(Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, εσπεραντιστής, 1886-1988)
«Οπωσδήποτε πρέπει να αφυπνήσουμε και να παρακινήσουμε τα Ηνωμένα Έθνη να αποδεχθούν την ιδέα της εισαγωγής της Εσπεράντο σε όλα τα σχολεία του κόσμου».

ROBERT F. KENNEDY
(Αμερικανός γερουσιαστής, υπουργός Διακιοσύνης, 1925-1968)
«Είναι προφανές, ότι μια ουδέτερη γλώσσα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όργανο επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων εθνών του κόσμου. Η Εσπεράντο είναι από παλιά ένας από τους βασικότερους διεκδικητές του ρόλου αυτού. Ελπίζω να με πληροφορείτε συνεχώς για τη δραστηριότητά σας σχετικά μ' αυτό το ζήτημα. Η παγκόσμια ειρήνη πρέπει να έρθει με τους δεσμούς της γλώσσας. Σας συγχαίρω για τις κοπιώδεις προσπάθειες σας γι' αυτό το σκοπό».

HUANG HUA
(Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας,  αντιπρόεδρος της Κινεζικής Βουλής, 1913-2010)
«Παρ' όλο που, δυστυχώς, δεν έμαθα την Εσπεράντο, έχω πλήρη συναίσθηση ότι η ίδια η Εσπεράντο είναι ένα σπουδαίο ιδεώδες, μια μεγάλη προσπάθεια, καθώς επίσης και μεγάλη πρακτική. Η 100χρονη ύπαρξη και εξέλιξή της αποδεικνύει πλήρως τη μεγάλη δυνα-τότητα επιβίωσής της....Από τη γέννηση της συνδέεται με ειρηνιστικά ιδεώδη. Γι' αυτό κάθε χρόνο το συνέδριο της Εσπεράντο είναι η επίσημη διακήρυξη του ειρηνιστικού δυναμικού των εσπεραντιστών. Τέτοιο είναι ακριβώς το φετινό, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως μία από τις σπουδαίες δραστηριότητες του Διεθνούς Έτους Ειρήνης».
(Από το χαιρετιστήριο μήνυμά του προς το71ο Παγκόσμιο εσπεραντικό συνέδριο, στο Πεκίνο το 1986, που έγινε υπό την αιγίδα ομάδας προσωπικοτήτων στην οποία συμμετείχε).

INGEMUND BENGTSSON
(Πρόεδρος της Σουηδικής Βουλής, εσπεραντιστής, 1919-2000)
«Είναι προφανές, ότι όλος ο κόσμος χρειάζεται τη γλώσσα Εσπεράντο, και όχι μόνο οι εσπεραντιστές, και ελπίζω ότι είναι δυνατόν να διτηρηθεί η ατμόσφαιρα των φιλικών σχέσεων, όταν προσφέρουμε τη γλώσσα για μια πιο γενική χρήση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριόητας».
(Από το μήνυμά του, το 1987, με την ευακιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της Εσπεράντο).

ROMAN MALINOWSKI
(Πρόεδρος της Πολωνικής Βουλής, 1935-)
«Στην εσπεραντική κίνησή σας, που έγινε και δική μου, εύχομαι επιτυχίες στο όνομα των κοινών σκοπών μας, την αλληλοκατανόηση, τη φιλία και τη συνεργασία στη νίκη της ιδέας της σταθερής ειρήνης πάνω τη γη».
(Από την εναρκτήρια ομιλία του στο 72ο Παγκόσμιο Εσπεραντικό Συνέδριο, που έγινε στη Βαρσοβία το 1987).

CHEN HAOSU
(Αντιδήμαρχος του Πεκίνου, Υφυπουργός, εσπεραντιστής, 1942-)
«Ο Θεός έσπειρε δυσαρμονία μεταξύ των διαφόρων λαών και έτσι δημιουργήθηκαν διαφορετικές γλώσσες στον κόσμο. Ως ύπαρξη της ανθρωπότητας δεν είμαι αδύναμος μπροστά στο Θεό. Και πριν από 100 χρόνια ένας δραστήριος Πολωνός δημιούργησε μια πρόκληση στο Θεό. Δημιούργησε μια τεχνητή γλώσσα, μια γέφυρα αλληλοκατανόησης  μεταξύ όλων των λαών και έτσι επιτάχυνε τη μεγάλη ενότητα της ανθρωπότητας. Όπως όλοι ξέρουν, αυτός ο Πολωνός είναι ο άξιος κάθε σεβασμού Δρ. Ζάμενχοφ. Η τεχνητή γλώσσα του δεν είναι τίποτε άλλο από την Εσπεράντο, που τώρα είναι πολύ διαδομένη πάνω στη γη».

(Από το χαιρετισμό του για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Εσπεράντο, το 1987).

 

                                                  

     2009. Krynica, Πολωνία. ΧΙΧ Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
    O Vaclav Havel σε αναμνηστική φωτογραφία με εσπεραντιστές
      στο περίπτερο της Ευρωπαϊκής Εσπεραντικής Ένωσης.

 

 2011. ΠΟΛΩΝΙΑ, Gdansk. Ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, Leh Walessa, σε τμήμα διδασκαλίας της
                                           Εσπεράντο και σε αναμνηστική φωτογραφία (κάτω).